keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Moussaka àla Soppa Hommia



Kreikan "kansallisruoka" moussakasta eli munakoisopaistoksesta on oma versio jokaisessa kreikkalaisessa kylässä. Osaan käytetään myös perunaa ja zucchinia. Osassa valkoviini korvataan punaviinillä. Olen nähnyt myös herkkusieniä paahdettavan moussakan sekaan. Oma versioni on lähellä klassista moussakaa. Suosittelen tekemään vuokaruoan karitsan jauhelihasta, mutta vähärasvainen jauhettu naudanlihakin kelpaa. Kefalotiri juustoa ei aivan joka marketista saa, joten sen voit korvata parmesanilla.

Moussaka àla Soppa Hommia

400 g jauhettua karitsan tai naudanlihaa
3 isoa kypsää tomaattia
2 isoa munakoisoa
2 valkosipulin kynttä
1 iso punasipuli
1 dl kuivaa valkoviiniä
100 g Kefalotiri juustoa tai parmesania raastettuna
1 rkl sitruunamehua
1 tl kuivattua oreganoa
5 maustepippuria ruohittuna
Kanelitanko
Mustapippuria
Suolaa
Oliiviöljyä

Valkokastike

50 g voita
7 dl täysmaitoa
1,5 dl jauhoja
2 munaa
1 tl suolaa
Muskottipähkinää

Aloita munakoisoista. Poista koisoista päät ja kuori osaksi niin että niistä tulee raidallisia. Leikkaa toinen pitkittäin ja toinen poikittain ohuiksi viipaleiksi. Asettele munakoisot leivinpaperille uuninpellille ja ripottele hieman suolaa niiden päälle. Itketä koisoja noin puolisen tuntia. Pyyhi irronnut neste pinnalta talouspaperilla. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Penslaa koisot oliiviöljyllä ja paahda uunissa noin 15 minuuttia.

Kalttaa ja hienonna tomaatit. Silppua punasipuli ja valkosipulit. Kuumenna pannulla oliiviöljyä ja ruskista jauheliha samalla kuullottaen myös sipulit. Lisää mausteet ja tomaatit. Kun tomaatit ovat hieman pehmenneet lisää valkoviini ja sitruunamehu. Hauduta kunnes suurinosa nesteestä on haihtunut. Poista kanelitanko.

Lado pitkittäin viipaloidut munakoisot öljytyn vuoan pohjalle. Lisää päälle jauhelihakastike. Painele kastike tiiviiksi tasaiseksi kerrokseksi. Kolmanteen kerrokseen poikittain viipaloisut munakoisokiekot.

Sulata kattilassa voi ja lisää jauhot vispilällä sekoittaen. Lisää maitoa noin kaksi desiä ja vatkaa kunnes seos tulee tasaiseksi. Lisää pikkuhiljaa loput maidosta. Vatkaa kulhossa munien rakenne rikki kevyesti. Kun valkokastike paksuutuu nosta kattila pois liedeltä. Raasta sekaan hieman muskottipähkinää ja lisää munaseos voimakkaasti vatkaten.

Ripottele munakoisojen päälle puolet juustoraasteesta ja kaada valkokastkike päälimmäiseksi. Lisää vielä loput juustot kastikkeen päälle ja kypsytä uunissa noin 30-45 minuuttia uunista riippuen. Anna moussakan vetäytyä vähintään 15 minuuttia, jotta rakenne ei lässähdä annospaloja leikatessa ja mautkin kerkeävät tasaantumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti