sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Viikonloppu grillausta vol. 3



Nyt kun tuli eka kerran jauhettua hampurilaisiin pihviliha kotona, niin ihmettelempä vaan, että mitä ihmettä markkinamiehet koettavat meille 400 gramman rasioissa tyrkyttää... Ero on kuin yöllä ja päivällä... Jauhoin pihvilihan kulmapaistista, joten kilohintakaan ei juuri nouse "paistijauhelihaan" nähden. 

Mureketaikinaan tuli 1,3 kg jauhettua paistia, 2 kananmunaa, ruukku villirucolaa sekä ruukku basilikaa. Maustettu vain suolalla ja pippurilla. Pihvin päälle lopuksi siivu cheddar juustoa. 

Grillin sivupolttimella uppopaistoin hiiliteräs wokissa uuden sadon siiklin maalaismaisiksi ranskalaisiksi perunoiksi. Grillausvieraan tuoma omatekemä majoneesi vei kielen mennessään... Resepti on pakko hankkia jostain, vaikka sekin on luonnollisesti salainen... Enpä ole koskaan noin hyvää majoa saanut... Tästä häätyy ottaa challenge itselle!

Itse jauhetussa paistissa maku on se juttu!

lauantai 27. heinäkuuta 2013

Hampurilaissämpylät



Tulipas leipastua sämpylätkin illan hamppuurialais pirskeisiin... Ohjeen löysin sisaret keittiössä blogista... Maito unohtui kyllä kaikessa hötäkässä, mutta hyviä tulee silti... Julmetun pitkä aika menee valmistaessa, mutta eivätpä olekaan perinteisiä "pesäpallo" sämpylöitä..

Hampurilaissämpylät (8-10 kpl)


8 dl vehnäjauhoja
2 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
2 kananmunaa
2 rkl sokeria
2 tl suolaa
3 rkl voita
Seesaminsiemeniä
Voiteluun kananmunaa

Yhdistä 42 asteinen vesi, kuivahiiva ja sokeri. Vatkaa kananmunat kevyesti. Sekoita jauhot ja suola sekä nypi sekaan voi. Lisää vesi ja vatkatut munat. Sekoita taikinaksi ja vaivaa kunnes saat sileän koostumuksen taikinaan. Kohota liinan alla vedottomassa paikassa parisen tuntia. Pyörittele littanoiksi palloiksi leivinpaperille ja anna kohota jälleen liinan alla pari tuntia. Voitele kananmunalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Itselläni sattui kaapissa olemaan vain mustia seesaminsiemeniä, joten käytin niitä... Mukavan kontrastin niistä saakin...

 

Kotitekoinen ketsuppi





Illasta on jälleen grilli kuumana ja porukkaa lappaa. Hampurilainen on illan sana. Itse tehtynä from the scratch tietty. Aloitin keittelemällä ketsuppia sillä välin kun sämpylä taikina kohoilee...

Kotitekoinen ketsuppi



N. 1 kg kypsiä tomaatteja
1 iso punainen paprika ( tai miksei vaikka keltainen, jos haluta ketsupistasi keltaisen)
1 iso sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 lehtisellerin varsi
2 dl omenaviinietikkaa
2 dl hienoa sokeria
½ agave siirappia
Suolaa
Mustapippuria
Valkopipuria
Cayennepippuria
Hieman jauhettua inkivääriä

Mittaa kattilaan etikka, sokeri ja siirappi. Kuumenna. Poista tomaateista kannat ja pilko. Poista kanta ja siemenet paprikasta ja pilko. Silppua sipuli ja valkosipuli sekä lehtisellerin varsi. Lisää kasvikset kattilaan mausteiden kera. Keittele hiljakseen kokoon noin tunteroisen ajan. Soseuta sauvasekoittimella ja purkita.

lauantai 20. heinäkuuta 2013

Pihvin paistaminen one-o-one






Nälkä. Mikä ihana tekosyy. Pihvi. Tuo maailman helpoin ja arvostetuin ruokalaji. Härän sisäfilee tuo pihvien Rolls Royce vaatii vain lievän maustamisen ja hetken kypsytyksen pannulla tai parilalla. Oma mielipiteeni on että mitä "verisempi" sen parempi. Tällä kertaa valmistin pihvit grillin parilalla. 




Nosta liha huoneenlämpöön vähintään tuntia ennen valmistusta, mielellään kahta tuntia ennen. Leikkaa fileestä 3-4 sentin vahvuisia pihvejä ja painele niitä hieman kasaan. Sekoita lautasella hienoa merisuolaa ja mustapippuria. Halutessasi voi silputa sekaan hieman tuoretta rosmariinia, kuten minä tein tällä kertaa. "pippuroi" pihvien sivut ja hiero paistopintoihin hieman oliiviöljyä.

Kuumenna pannu tai grilli. Tällä kertaa tein kolme eri esimerkki kypsyyttä. Medium, medium-rare ja rare. Näistä viimeisenä mainittu on oma ehdoton suosikkini. Kypsytin pihvit aikamääreissä 6, 3 ja 1,5 minuuttia per puoli. Ensimmäisen ollessa medium, toisen medium-rare ja viimeisen ja omasta mielestäni parhaimman eli rare kypsyysasteen sisukka. Jos välttämättä haluat tylsää "well-done" pihviä paista pari minuuttia enemmän per puoli. Nosta pihvit vetäytymään folioon noin viideksi minuutiksi, muuten leikatessa lihasneste valtaa lautasesi.

Medium

Medium-rare

Rare

keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Täytetyt paprikat à la soppa hommia



Täytetyt paprikat


3 paprikaa
400 g kanajauhelihaa
1 pkt halloumijuustoa
1 iso sipuli
1 valkosipulinkynsi
Juustoraastetta edamista
nippu persiljaa
1 tl savustettua paprikaa
½ tl juustokuminaa
Chilijauhetta maun mukaan
Suolaa pippuria
Oliiviöljyä

Ruskista silputtuja sipuleita hetki pannulla oliiviöljyssä. Lisää kanajauheliha ja ruskista. Pilko halloumijuusto sekä persilja ja lisää ne pannulle ja mausta. Leikkaa Paprikoista hattu pois ja poista siemenkota. Täytä paprikat ja raasta hieman edamia päälle. Paista uunissa 200 asteessa tai grillaa epäsuoralla lämmöllä kunnes ottavat väriä sopivasti. Tämä vie noin puolisen tuntia.

La chinata - savustettu paprikajauhe.... Uusi suosikkini, tätä tulee kokeiltua vähän joka ruokaan.

maanantai 15. heinäkuuta 2013

Mustattua cajunkanaa ja melonisalaattia





Tänään grillistä poimittiin astetta mausteisempaa kanaa. Cajun rub pintaan oliiviöljyn kera ja ei muutako grilliritilälle mustumaan. Samalla valmistui maissintähkiä ja lisukkeeksi makeaa melonisalaattia.

Cajun mausteseos


1 tl savustettua paprikajauhetta
1 rkl tavallista paprikajauhetta
1 tl juustokuminaa
1 tl suolaa
1 tl jauhettua mustapippuria
½ tl kuivattua timjamia
Maun mukaan cayennepippuria







Melonisalaatti


1/4 vesimelonia
½ galiameloni
½ limen mehu
Tuoretta korianteria

Kuutio melonien hedelmäliha. Purista joukkoon puolikkaan limen mehu. Silppua hieman tuoretta korianteria ja sekoita melonipalojen kanssa.




sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Viikonloppu grillausta osa 2



Lupaus grillin lämmitämisestä sai remppatalkoopoppoon saapumaan paikan päälle. Tapettien riipimisen lomassa, alkoi kalvava tunne kolkuttaa, että jotain nyt on unohtunut. Niinkuin olikin... Grillaajan peruskaveri possunniska loisti poissaolollaan. Pikainen syynäys jääkaapin syövereihin tuotti tulosta... Naudan maksaa ja toinen grillaajan perustarpeista halloumi juusto. Maksasta vain kalvot pois ja viipaleiksi, hieman suolaa, pippuria ja kuivattua salviaa. Pieni sively oliiviöljyllä ja ritilälle vain. Lisukkeeksi löysin erivärisiä kirsikkatomaatteja, jotka vain pilkoin ja maustoin basilika silpulla, oliiviöljyllä ja balsamico kastikkeella. Salaatti toimii pirun hyvin myös pikaisena lounaan korvikkeena.


lauantai 13. heinäkuuta 2013

Viikonloppu grillausta






Grilli tuli taas lämmäytettyä ja kivikon kokeellisessa keittiössä otettiin käsittelyyn vesimeloni. Uskomattoman hyvin tuo vesimeloni grilliritilän päälle sopiikin. Pari kolme minuuttia per puoli ja avot. Maku on ihanaisesti tiivistynyt makeammaksi, veikkaisin että kunnollisen vaniljajäätelön kera olisi mitä parhain jälkiruoka. 

Toinen kokeilu oli survoa jääkaappiin unohtunutta buffalo mozzarellaa herkkusienen sisään ja kääriä se pekoniin. Toimii muuten heti paremmin kuin ns. ruohosipulituorejuusto täytteiset... Olivat suorastaan jumalaisia. 

Muutaman broilerin fileenkin kärräytin aasialaisin maustein. Hieman raastettua inkivääriä sekä sitruunaruohoa ja yksi hienonnettu valkosipulinkynsi. Hieman limen mehua, makeaa chilikastiketta ja tuoretta korianteria upotettuna oliviiöljyn hellään liittoon. Tunti ko. marinadissa teki tehtävänsä.

Ja grillaajan paras kaveri, tuo kyproksen lahja maailmalle... Halloumi...

maanantai 8. heinäkuuta 2013

Thaimaalaiset kanafrikadellit

 

Thaimaalaiset kanafrikadellit

 

400 g kanan jauhelihaa
1 dl soijaruohetta
1 dl vettä
1 punainen chili
½ pnt korianteria
½ rkl kalakastiketta
Pippuria
Suolaa
Keitinliemeen osterikastiketta 1 dl / 1,5 L vettä

Turvota soijarouhetta vedessä noin kymmenen minuuttia. Hienonna chili ja korianteri. Lisää loput ainekset ja valmista jauhelihataikina. Kuumenna 1,5 litraa vettä ja lisää osterikastiketta noin desin verran. Keitä lihapullia liemessä, kunnes ne alkavat pulpahtelemaan pintaan, tämä vie yleensä noin kolme minuuttia. Pullien nostamiseen kannattaa käyttää reikäkauhaa. Tarjoa aasialaistyyppisen salaatin kera tai sellaisenaan cocktail paloina.

sunnuntai 7. heinäkuuta 2013

Lihapullasakset



Tällaiset lihapullasakset tarttuivat mukaan keittiövälineosastolta. Ajattelin josko mokoma vempele nopeuttaisi cocktailpullien vääntöä. Muuten hyvä ajatus, mutta silmäni tekivät tepposen ja hieman ovat suuria cocktailtikkuihin seivästettäviksi. Ajallisesti näillä ei kyllä paljoa voittanut, mutta saipahan takuulla tasakokoista pyörykkää tehtyä.

lauantai 6. heinäkuuta 2013

Newcastle juustokeitto




Newcastle juustokeitto (6:lle)

 

400g cheddar juustoa 
50 g voita
2 sipulia
1 valkosipulin kynsi
3/4 dl vehnäjauhoja
1 tl sinappijauhetta
2 dl maitoa
2 dl kanalientä
1 pll Newcastle Brown Alea
Lehtipersiljaa
Cayenne pippuria
Mustapippuria
Suolaa
Krutonkeja


Sulata voi kattilassa ja kuullota sipuleja viitisen minuuttia. Lisää sinappijauhe ja jatka pieni hetki kuullotusta ennenkuin lisäät jauhot. Sekoita jauhot ja sekoita hyvin. Lisää maito hyvin sekoittaen. Heti perään kanaliemi ja Newcastle Brown Alea pullollinen. Lämmitä keitto kiehumispisteeseen ja lisää raastettu cheddar juusto koko ajan sekoittaen, kunnes juusto on  sulanut. Mausta keitto chilillä, mustapippurilla ja suolalla. Koristele krutongeilla ja lehtipersiljasilpulla







Ruokajuomaksi valikoin viime syksystä asti kypsyttämäni Porilaisen Beer huntersin Mufloni Saison De Randonneur Kataja edition. Koskaan en ole ennen maksanut olut pullosta vajaata 17 euroa. Loistovan makuinen saison olikin kyseessä, mutta ei mielestäni hintansa väärti. Katajaa en kyllä löytänyt oluen makuumaailmasta. Ihanaisen sitruksisen raikas belgihiivan yhdistyminen tiukkaan pitsiin, joka jäi pitkähköksi aikaa juoman pinnalle. Siltikin se ei mielestäni pärjää omalle suosikilleni, joka on viitisen kertaa halvempaakin. Kyseessä on siis Dupontin luomu saison.