lauantai 30. maaliskuuta 2013

Pääsiäiseksi karitsaa



Pääsiäinen... Lampaan myynti tekee suuren piikin. Valitettavasti suuri määrä ihmisiä säästää tässä vaiheessa väärässä paikassa. Uusi-seelanti ja pari vuotta pakkasessa muhinut lammasraukka kun ei ole mikään kulinaarinen makuelämys. Tässäkin tapauksessa vähemmän on enemmän, varsinkin kun on saatavana hieno lähiruokatuote meri-lapin karitsa. Kilohinnaltaan moninkertainen, mutta eipähän tarvi kenenkään valitella hikisukista tai että "sitä pitää liotella yön yli maidossa". Ihanaisen murea noin puolen vuoden iässä teuraaksi joutunut lambi on pääsiäisillallisen kunkku!

Karitsan entrecôte


2 kappaletta karitsan välikyljyksiä
1 iso sipuli
2 dl lihalientä
2 dl punaviiniä
2 laakerinlehteä
Rosmariinin oksa
Oliiviöljyä
Suolaa
Pippuria


Kuumenna öljy pannulla. Nuiji rosmariinin oksaa veitsen lappeella saadaksesi aromit ulos ja lisää pannulle suolalla ja pippurilla maustettujen välikyljyksien kanssa. Lisää paloitellut sipulit pannulle ja paista lihasta pinnat kiinni. Poista rosmariinin oksa ja kumoa koko hela hoito pataan. Lisää pari laakerinlehteä sekä lihalientä ja punaviiniä sen verran että lihat peittyvät. Pata uuniin 200 asteeseen tunniksi, jonka jälkeen laske lämpötila 100 asteeseen ja anna hautua 4-5 tuntia.


Minttupesto


1 pnt minttua
2 rkl pinjan siemeniä
1/3 pnt lehtipersiljaa
1 rkl parmesaania raastettuna
1 valkosipulinkynsi
Oliiviöljyä

Murskaa pinjan siemenet morttelissa ja purista sekaan valkosipulinkynsi. Silppua yrtit veitsellä hienoksi ja lisää mortteliin. Jauha seosta morttelissa lisäten hyvää oliiviöljyä, kunnes saavutat halutun koostumuksen. Lisää viimeiseksi raastettu parmesan.



Valkosipuliperunapyree


600 g jauhoisia perunoita
2 isoa valkosipulinkynttä
Nokare voita

Keitä perunat sekä valkosipulinkynnet kypsiksi ja anna niille kyytiä muusinuijalla. Lisää keitinvettä ja sopiva nokare voita saadakseni mieltymyksen mukaisen pyreen.


Nosta lihat liemestä folion sisään vetäytymään. Siilaa kastike ja keitä kokoon. Pursota pyree lautasen keskelle. Leikkaa entrecôte ja aseta pyreen päälle. Lihan päälle minttupesto ja valele kastikeella. Nauti!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti