sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Kreikkalaiset lihapullat sitruunakastikkeessa


Youvarlakia avgolemono on annoksen nimi kreikaksi. Pirtsakan hapokas lihapullakastike/keitto maistuu sellaisenaan mezenä ihan maalaisleivän kanssa dippaillen tai kylkeen voi paistella vaikkapa perunat. Resepti on nopea ja yksinkertainen, kuten suurin osa kreikan ruoista on. Hieman pienempinä menisivät cocktail-paloista vallan mainiosti.

Lihapullataikina

500 g porsaan jauhelihaa
1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 dl kypsentämätöntä riisiä
1 muna
2 tl kuivattua tilliä
Mustapippuria
Suolaa

Sitruunakastike

1 muna (keltuainen ja valkoinen eroteltuna)
Yhden sitruunan mehu
Suolaa

Lisäksi

7 dl lihalientä
Tuoretta lehtipersiljaa
Oliiviöljyä

Aloita silppuamalla sipuli pieneksi ja hienonna valkosipulinkynsi. Mittaa muut ainekset jauhetun porsaanlihan joukkoon. Sekoita taikinaksi ja pyörittele kostutetuin käsin pyöreiksi pulliksi. Kuumenna pannussa hyvää oliiviöljyä (mielellään kreetalaista, joka on maailman laadukkainta) ja paista pulliin kauniin ruskea pinta. Käännä pullat ja käräytä pinta myös toiselle puolelle. Lisää tämän jälkeen lihaliemi pannulle niin että lihapullat peittyvät. Kansi päälle ja anna hautua noin 20 minuuttia.

Erottele valkuainen ja keltuainen. Purista sitruunasta mehu. Vatkaa valkuainen vaahdoksi (ei marengiksi asti). Vatkaa joukkoon vajaa desi lihapullien haudutuslientä. Lisää joukkoon sitruunan mehu ja jatka vispaamista voimakkaasti. Lopuksi lisää joukkoon vielä keltuainen ja hyppysellinen suolaa. Kumoa ja kääntele seos lihapullien joukkoon. Silppua päälle vielä lehtipersiljaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti