torstai 14. kesäkuuta 2012

Naudan kieli - unohdettu lihatuote

 




Kieltä soppa hommia tapaan
Kuinka moni teistä on maistanut kieltä muussa muodossa kuin kielileikkeessä? Veikkaisin helposti, että alle yksi kymmenestä. Kuitenkin naudankieli on kohtuullisen halpaa ja on lähes mahdotonta epäonnistua sen kypsentämisessä. Alkuun kieli keitetään ja sen jälkeen vain taivas on rajana variaatioihin mitä tuosta märehtijän suussa olleesta lihaksesta kehitetään.




Naudan kielen keittäminen


1 naudan kieli ( n. 1 kg )
1 sipuli
200 g palsternakkaa
100 g juuriselleriä
1 porkkana
10 kokonaista valkopippuria
10 kokonaista mustapippuria
3 laakerinlehteä
3 tl suolaa

Harjaa kieli hyvin juoksvan veden alla poistaaksesi verijäämät. Lisää pilkotut juurekset ja mausteet kattilaan kielen kanssa. Lisää vettä niin että kieli peittyy. Kuumenna kiehuvaksi ja kuori vaahto. Keitä miedolla lämmöllä kolmisen tuntia. Anna jäähtyä hetkinen, nylje kieli ja poista myös kielen alla olevat rauhaset. Aseta painon alle jääkaappiin useaksi tunniksi, mielellään yön yli.





Parhaimmillaan kieli toimii ehkä tylsästikin leivän päälle siivutettuna. On se vaan niin herkullista leikkeleenä. Loihdin parikin annosta herkullisesta kielestä. Ensimmäisessä kuvassa oleva Siitakesieniä, palsternakkapyreetä, coleslawia ja kieli briketin sisältävä herkku ja seuraavaksi esittelemäni wok-annos.

Kieli-wok ( 2:lle )


250 g kieltä
1 pieni kesäkurpitsa
1 punasipuli
1 valkosipulinkynsi
1 ramiropaprika
1 iso herkkusieni
1 porkkana
1 chili ( itsellä short yellow tabasco )
1 annos munanuudelia
½ limen kuori
1 rkl kalakastiketta
1 rkl soijakastiketta
Korianteria
Mizunaa 
Vehnäjauhoja
Suolaa
öljyä

Pilko kasvikset. Keitä nuudelit ja valuta. Kuumenna öljy wokissa. Wokkaa kasviksia hetkinen. Leivitä kuutioidut kielen palaset vehnäjauhoissa, johon lisätty hieman suolaa. Lisää kieli wokkiin ja hetken päästä nuudelit. Mausta kalakastikkeella ja soijalla. Koristele annos korianterilla, limen kuorella ja mizunalla.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti