lauantai 25. tammikuuta 2014

Molekastike






Hommasin meidän perheeseen vihdoin ja viimein tehosekoittimen. Pitkään se on jo pitänytkin hankkia. Nopeuttaa ja helpottaa kummasti kokkaamista. Varsinkin kun perheen päächef on mieltynyt erityisesti meksikolaiseen keittiöön, joka nyt sattuu olemaan hyvinkin pitkälti kastike perusteinen keittiö.

Varsinaisen tulikokeen uusi Kenwood koki tänään, kun otin härkää sarvista ja aloin valmistamaan uuvuttavan pitkään valmistettavaa molea.

Mole on meksikolainen kastike, joka sisältää mm. suklaata. Parhaimmillaan kanan kera nautittuna. Suklaa ja kana voi kuulostaa sangen erikoiselta yhdistelmältä, mutta toimii kuin häkä tulisen ruoan ystäville. Päivän tähän saa kulumaan, kun lähdet ensin etsimään raaka-aineet kaupoista ja keittelet, paistelet ja paahdat. Näinkin pienellä paikkakunnalla ilman Punnitse & Säästä ketjun liikettä olisin ollut pulassa monenkin ainesosan kanssa.

Ainesosalista on pitkä joten jaottelen sitä hieman:

1,5 l kanalientä (voi tehdä fondista, mutta suosittelen keittelemään oman)
2 dl vettä
1 banaani
4 tortillaa (mieluiten maissi)
10 kpl kokonaisia kuivattuja chilejä
1 Sipuli
5 valkosipulin kynttä
3 tomaattia
100 g Tummaa suklaata (väh. 70%)
Voita

Mausteseos:

10 mustapippuria (tellicherry)
1 kanelitanko
1 tl juustokuminan eli jeeran siemeniä
1 tl fenkolin siemeniä
1 tl kuivattua chipotlea
2 rkl seesamin siemeniä

Pähkinäseos:

10 mantelia
Kourallinen pekaanipähkinöitä
Kourallinen maapähkinöitä (ei suolattuja)
Kourallinen rusinoita

Aloita valmistamalla kanaliemi. Itse otin pakkasesta aiemmin keitettyä. Aseta kuivatut chilit uuninpellille leivinpaperin päälle. Paahda chilit mustiksi 200 asteisessa uunissa. Tämä vie noin viitisen minuuttia. Keitä pari desiä vettä ja laita chilit likoamaan veteen noin puoleksi tunniksi. Kun chilit ovat pehmenneet, irroita lehtiruoti, halkaise ja poista siemenet. Pyöräytä liotusveden kanssa tehosekoittimessa ja kaada kattilaan.









Pannu keskilämmölle ja mausteet paahtumaan. Kanelitanko kannattaa murentaa useampaan osaan. Paahda mausteita muutama minuutti, kunnes huumaava tuoksu valtaa keittiön ja mausteet ottavat hieman väriä. Jauha mausteet. Tässä tapauksessa pieni kahvimylly on morttelia kätevämpi. Siirrä sivuun odottamaan.






Lohko sipuli, valkosipulit ja tomaatit. Paahda 200 asteisessa uunissa noin parikymmentä minuuttia. Vihannekset sekoittimeen ja 2 dl kanalientä. Vedä pyreeksi ja lisää kattilaan.





Sulata nokare voita pannulla ja paistele manteleita ja pähkinöitä noin viitisen minuuttia. Lisää lopuksi rusinat ja jatka paistamista vielä noin minuutin verran, jotta rusinat kerkeävät pehmetä. Seos blenderiin mausteseoksen kera ja mukaan 2 dl kanalientä. Kunnon pyöräytykset ja kattilaan.



Kuori ja pilko banaani. Leikkaa tortillat pieniksi lastuiksi. Kuullota molempia voissa kunnes saavat kullankeltaisen värin. Ja nämäkin blenderiin ja 2 dl kanalientä sekaan. Pyöräytykset ja kattilaan.





Siirrä kattila liedelle erittäin miedolle lämmölle. Murskaa suklaa (itse käytin luomusuklaata, joka sisältää 85% kaakaota) ja lisää kattilaan. Ohenna vielä muutamalla desillä kanalientä. Hauduta noin pari tuntia sekoittaen melko usein. Meinaa nimittäin jumia kattilan pohjaan aika helposti. Tarjoa esim. Paistetun kanafileen päällä, tortillan sisällä ja mikset voisi dipata myös nachoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti