lauantai 3. toukokuuta 2014

Ranskalainen sipulikeitto eli soupe à l'oignon


Klassikko ranskasta. Tämä lämmittävä alkuruokakeitto on on ennenkaikkea maukas ja naurettavan helppo valmistaa. Mitä pidempään hauduttelet sen parempi lopputulos. Keittoa kannattaakin tehdä kerralla heti enemmän sillä maun nyanssit pääsevät paremmin esiin lämmitettäessä. Sopii hyvin esim. Coq au vin:in alkuun. Jos päädyt tekemään gratinoidun version, silloin suosittelen käytettäväksi Sveitsiläistä Gruyère juustoa tai ranskalaista Comtéa.


soupe à l'oignon

700 g keltasipulia
300 g salottisipulia
50 g voita
1,5 rkl vehnäjauhoja
1,2 l kasvislientä
3 dl kuivaa valkoviiniä
2 kpl laakerinlehtiä
Suolaa
Pippuria
Tuoretta timjamia

Gratinointiin:

Vaaleaa maalaisleipää
Gruyère juustoa raastettuna

Aloita keiton valmistaminen pienellä tippalinssiin tuokiolla. Kuori sipulit ja puolita. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Sulata voi kattilassa ja kuullottele sipuleita noin 20 minuuttia. Sekoita vehnäjauhot joukkoon ja jatka hetki kuullottamista. Lisää kasvisliemi, viini, laakerinlehdet sekä suolaa. Hauduta vähintään tunti, mieluummin pidempään jos aikaa vain riittää. Keitto valmistuu kuin itsestään. Loppuvaiheessa lisää pippuria ja tuoretta silputtua timjamia. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Annostele keitto tarjoiluastioihin. Leikkaa maalaislevästä viipaleet ja raasta juusto. Aseta leipäviipale keiton päälle ja ripottele reilusti juusto pinnalle. Gratinoi uunissa noin 10 minuuttia. Tarjoa samantien höyryävän kuumana.

2 kommenttia: