keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Bouillabaisse eli ranskalainen kala-äyriäiskeitto







Tämä on yksi lempikeitoistani, eikä suotta niin maukas liemi yhdittenynä kaikkeen hyvään mitä meri tarjoaa. Alunperin keitto on kotoisin Marseillen kalasatamasta, jossa kalastajat keittelivät tomaattipohjaan keittoa kaloista, jotka olivat jääneet myymättä. Keitto valmistuu nopeasti ja sopii niin alku- kuin pääruoaksikin.

Bouillabaisse


500 g sinisimpukoita (mieluiten tuoreita)
100 g vaaleaa kalafileetä (esim. haukea tai ahventa)
100 g lohifileetä
150 g kampasimpukan lihaa
1 tlk kaltattuja tomaatteja mehussa
1 prk tomaattipyreetä
5 dl kalalientä
2 dl kuivaa valkoviiniä
1 sipuli
1 tl fenkolin siemeniä
2 kpl laakerinlehtiä
1 tl timjamia
Hyppysellinen sahramia
1 prk ranskankermaa
Tuoretta persiljaa
Valkosipulinkynsi
Pippuria
Suolaa
Chilirouhetta
Oliiviöljyä

Lämmitä kattila, jossa on oliiviöljyä. Hienonna sipuli ja kuullottele hetki. Valuttele tomaateista mehu talteen ja kuutioi tomaatit. Toki voit käyttää hyviä tuoreita kypsiä tomaatteja, jos sellaisia löydät. Lisää kattilaan tomaattipyree, kuutioidut ja kaltatut tomaatit, sekä tomaattimehu. Loput mausteet sekaan kera viinin ja kalaliemen. Anna porista noin vartin verran. Pilko sillä välin kalafileet, preparoi sinisimpukat jollet käytä pakasteversioita.  Kuivaa kampasimpukoiden pinta talouspaperiin ja paistele pannulla oliiviöljyssä parisen minuuttia per puoli.

Siilaa kattilassa oleva liemi. Painele massasta kaikki maut takaisin kattilaan. Astia takaisin lieden lämpöön. Lisää kalafileet ja hauduta hetki, ennenkuin lisäät paistetut kampa- ja sinisimpukat. Kuumenna lähelle kiehumispistettä ja keitto on valmis. Purista ranskankerman joukkoon valkosipulinkynsi ja mausta suolalla, pippurilla ja muutamalla pyöräytyksellä chilimyllystä. Lusikoi keiton päälle ja koristele tuoreella persiljalla. Lisäksi tarjoa vielä maalaispatonkia.


Simpukan kuorien kanssa joutuu hieman taitelemaan, mutta antavat uskomattoman meren maun keittoon. Ruokajuomana suosittelen samaa valkoviiniä mitä käytit keittoon. Itse käytin tammitonta chardonnayta. Koska pullon pohjat katosivat keittoon, valitsin ruoan kanssa nautittavaksi normandialaisen Cidre Fermier Traditionin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti