keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Sushia, sushia...


En ole todellakaan mikään sushin valmistuksen grand old master... Pikemminkin kompuroiva noviisi... Joitain kertoja on tätä japanilaista taiteenlajia tullut kokeiltua. Harjoitus tekee mestarin sanotaan. Uskon että se pitää paikkaansa myös tässä tapauksessa.. Toistoja, toistoja... Hyvä siitä vielä tulee. Tärkein on mielestäni saada riisiin oikea konsistenssi ja sopiva maustoaste. Riisin Keittäminen on kuitenkin kohtuullisen haasteellista, ilmeisesti pitäisi hommata riisinkeitin, jonka kerrotaan olevan riisinvalmistuksen Rolls Royce verrattuna kattilassa kiehuttelemiseen.

Toinen mitä olen oppinut, ettei järvikalaa tule käyttää kyspsentämättömänä loisriskin takia, eli kalatiskiltä avomereltä kalastettua. Itse nahattoman kuha fileen ja hieman kirjolohta. Riisiin sain edes jokseenkin hyväksyttävän koostumuksen ja mauston riisiviinietikalla johon lisäsin sokeria ja hieman suolaa.

Rullaaminen onkin taas oma taiteenlajinsa, mutta onneksi internetin ihmeellisestä maailmasta löytyy täsmä vinkkejä tähänkin asiaan. Omista maki rullistani tulee kyllä jumbo kokoisia, eli note to self: käytä vähemmän riisiä. Sisään suikaloin klassiset tuorekurkut, avokadot ja kirjolohen. Nigireihin käytin ohueksi suikaloimaani kuhafilettä ja koristelin vielä noriarkista leikatulla nauhasella. Ehdottomasti vaikeimmaksi osoittautui ns. kaliforniarulla vai onko se nyt inside-out vai uramaki. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Leikatessa kannattaa kastella veitsenterä ja olla varma, että terä on partaveitsen terävä.

Wasabi on sitten vielä luku erikseen. Onnistuin löytämään tahnan, joka sisälsi 25 % maustekrassia eli japaninpiparjuurta. Suurinosa markkinoilla olevista tahnoista on ns. vale wasabia joka on tehty piparjuuresta. Maku ero on kuitenkin valtaisa. Onhan oikea wasabi vielä hieman tymäkämpääkin tavaraa, mikä on silkkaa plussaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti